lördag 9 oktober 2010

Oj förlåt, förstörde jag lördagsmiddagen nu?Detta kommer förstås att provocera vissa men då kan man fundera lite över varför man känner sig provocerad. Många kommer inte bry sig ett skvatt och det har man förstås rätt till, men nästa gång du sätter tänderna i något dött kan du ju tänka en sekund över hur det hamnade på din tallrik/smörgås och om det verkligen är ok. Jag och Leif Elggren (som skrivit texten nedan) tycker inte det.

När Auschwitz stängdes öppnades istället djurfabrikerna. Samma brutalitet, samma systematisering i det organiserade dödandet. Samma hänsynslösa effektivitet. I det första fallet med avsikt att utplåna en del av mänskligheten. I det andra fallet med avsikt att tjäna så mycket pengar som möjligt. Båda fenomenen grundar sig på avskyvärda och felaktiga tankegångar, ja hela mänskligheten borde skämmas och gemensamt be om ursäkt.

Men det systematiska dödandet fortsätter; kor, grisar och fjäderfän utsätts för det mest groteska lidande. Dock är människan inte skapelsens krona, allt på den här planeten hänger ihop på ett intrikat och subtilt sätt. Och djuren som behandlats så illa under så lång tid behöver inte köpa vapen för att försvara sig. Nej, som slår tillbaka på andra mer raffinerade sätt. Naturliga bundsförvanter som exempelvis olika virusgrupper kallas in och släpps lösa med uppdrag att slå tillbaka mot männikan. Fullt förståeligt.

Tänk galna kosjukan, fågelinfluensan och svininfluensan. Men tyvärr, då startar genast ett nytt helvete någon annanstans, för några andra. Den här nedåtgående spiralen måste brytas innan varenda tugga bär på ett gift, innan vartenda andetag innebär livsfara. Vi delar alla det här jordelivet och ingen har rätt att förtrycka någon annan. Låt nu djuren leva sitt eget liv så låter dom oss leva vårt.