torsdag 18 februari 2010

Exakt två veckor kvarVar förbi galleriet en sväng idag för att titta igenom lite grejer inför utställningen. Inbjudningskorten var klara och dessutom ska det tryckas upp en katalog. Kul! Pressmeddelandet kommer här:

Daniel Milton
"cut"
Galleri Mårtenson & Persson
4 mars - 4 april 2010


Daniel Miltons senaste arbeten trotsar varje försök till en traditionell kategorisering. Foto, collage eller måleri, en visuell dagbok eller ett vågat surrealistiskt uttryck – verken är en blandning av tema och teknik.

Genom att sammanställa motiv från sin fotobank, bestående av tusentals egenhändigt tagna bilder, bygger Daniel Milton upp digitala collage, som sedan överförs till duk. Därefter målas utvalda partier med akrylfärg. Med denna teknik skapas de ingångar till bilden som gör att den bär, blir intressant och dessutom får en högst personlig nerv i sitt uttryck . I de färdiga resultaten kan det vara svårt att urskilja fotot från det måleriska och denna medvetna förvirrning utvidgar betydelsen av verket; vad är ”verkligt” och vad är ”fantasi”? Det surrealistiska genomtränger allt; t.ex. kan den fotografiska redovisningen upplevas mer märklig än det målade uttrycket.

Genom användandet av kontraster och collage, djupverkande perspektiv och ibland en obetydlig visuellt förskjuten målerisk upplevelse, konfronterar Daniel Milton betraktaren med en värld som går på högväxel. En värld där inget är som man tror det skall vara, historien är förvirrad och ordningen är avsatt. Trots det, möts varje försök att totalt avgränsa ett tema med motstånd; också i det spektakulära, där stål och betong i det urbana förfallet står i kontrast till glimtar från en idyllisk tillvaro. Sålunda innehåller varje skikt av bilderna sin egen fullständighet av livserfarenhet och subkulturell status. Placerad i opposition, företrädande den urbana desperationen, för de fram förslaget om hopp för det naturliga i vår värld.

Genom att verka i det konstgjorda gränslandet mellan det industriella och det naturliga har Daniel Milton konstruerat en egen värld där inget förefaller sig vara enligt vedertagna begrepp, och ändå uttrycker hur det är att leva och vara i vår samtid.

Rikard Persson, galleri mårtenson&persson, Stockholm.

Vernissage tors 4 mars kl. 17 - 19
Utställningen pågår t.o.m sön 4 april 2010
Öppet: ons - fre 12 - 18, lör-sön 12 - 16
Karlavägen 20, Stockholm
Välkommen!